Høsten er en tid for så mangt. Vi har tilgang til naturens rike grøde, og noe kan vi sette vin av. F.eks rips, solbær og kirsebær. Vi er så heldige at vi dyrker alle disse bærene hjemme på gården, og har dermed muligheten til å lage et fint produkt. Her er fremgangsmåten:

Først må bærene høstes. Det tar sin tid...

Når du har plukket så mye som du trenger (vi brukte ca. 15 liter bær, kirsebær, solbær og rips i blanding) heller du over kokende vann til bærene er dekket av væske. La dette stå et døgn. Deretter har du i 1 kg sukker, samt vingjær, gjærnæringsalt og enzymer. Alt dette får du kjøpt bl.a på Europris. Denne miksen lar du stå i to, tre dager. Ikke for lenge, da vil stilkene og steinene fra kirsebærene sette usmak på vinen.

Så siler du fra fruktmassen, og tilsetter resten av sukkeret. Til 25 liter kan du bruke ca 4,5 kg sukker. Bruker du mer blir vinen sterkere. Bruk en oechselvekt til å beregne når vinen er ferdig gjæret. Når vinen er "ferdiggått", har du i vinstopp. Dette stanser gjæringsprosessen slik at vinen ikke ettergjærer. Så kan du evt. riste ut kullsyren som er i vinen FØR du har i klaringsvæske.
Jeg brukte ikke klarningsmiddel, men etter å ha fått stå i ro i dunken i 14 dager, var den likevel klar og fin ved omtapping. Silk ble den seende ut:

Som det heter hos Carl Michael Bellman, i hans Epistel nr. 2:
Jag älskar de sköna men vinet ändå mer;
och jag på båda ser och åt båda ler
men skiljer ändå båda.
En nymf i det gröna och vin i gröna glas:
lika gott kalas, båda om mig dras.
Ge stråken mera kåda;
konfonium tag där uti min gröna låda;
och vinet står ju här. Jag är i våda.
Zum zum zum zum zum zum zum zum zum, supa, dricka
och ha sin flicka är vad Sankte Fredman lär.. supa, dricka
och ha sin flicka är vad Sankte Fredman lär.