fredag 31. oktober 2008

Vi syr rull



Det er høst, det er finanskrise, markedsliberalismen er steindød, - men det er likefullt tid for å sy sauerull. Oppskriften er slik:
2 ts gelatinpulver
1 ts salt
1 ts sukker
1 ts salpeter (kan sløyfes)
1 ts pepper
1 ts ingefær
finhakket løk

Sauekjøttet er villsau fra en lokal gård hos oss.



Ferdig resultat etter noen dagers tørrsalting. Her ligger også høstens pinnekjøtt.
Julestemningen begynner ikke med hysteriske salgsreklamer i oktober og november, men når det lukter nykokt rull i hele huset. Når? På lille julaften.

onsdag 22. oktober 2008

Farlig åpent la de byen...

Det ble anledning til en liten mimretur opp til Turisthytta. Der hadde ikke jeg vært siden russefeiringen i 1984! Bygningen er så spesiell at man bør vurdere å frede den, og få den i skikkelig stand igjen. Dessverre har noen fehoder kjøpt den, så det blir vel et "signalbygg" der istedet.



Farlig åpent ligger byen... Fra dette perspektivet fornemmer man noe av sannheten i den gamle Bodø-sangen.



Grønt og fint synes ennå rønvikjordene. Selv er jeg en fredelig person, men mener likefullt at disse stakkarslige tusseladdene som ønsker å ødelegge jordene bør henges offentlig. Gjerne i full offentlighet, på Bodø bys nye torg.



Børvasstindene ruver mot øst, uforanderlige og nesten litt søvnige.

Tur til Beiarn - Frode 40 år

Frode fylte 40 år den 11. okt, og i den forbindelse ble det en lenge etterlengtet tur til Beiarn for oss. Alle søskenene pluss partnere, barn og vår onkel og tante var tilstede. Det ble en hyggelig (og, ble det sagt dagen etterpå: sivilisert) kveld og natt ilag.



Da man var 4 år var kanskje ikke lester fullt så morsom en gave?



Frode igang med å flerre papiret av nok en pakke.

-------------------------------------------------------------------------------

Ellers ble det noen små turer i marka, så lenge føttene rakk ihvertfall.



Isak og jeg på tur



Høststemning under Høgtinden.

onsdag 8. oktober 2008

Å pløye seg en åker...



Det må til, hvis det skal bli en råd med potet til neste år. Inger styrer traktoren og sørger for at plogen gjør det arbeidet den skal. Jeg har pleid å kjøre, iår var det Inger sin tur.



Hvis noen skulle være i tvil: Det er ARTIG å kjøre traktor!

fredag 3. oktober 2008

Vi setter vin

Høsten er en tid for så mangt. Vi har tilgang til naturens rike grøde, og noe kan vi sette vin av. F.eks rips, solbær og kirsebær. Vi er så heldige at vi dyrker alle disse bærene hjemme på gården, og har dermed muligheten til å lage et fint produkt. Her er fremgangsmåten:


Først må bærene høstes. Det tar sin tid...


Når du har plukket så mye som du trenger (vi brukte ca. 15 liter bær, kirsebær, solbær og rips i blanding) heller du over kokende vann til bærene er dekket av væske. La dette stå et døgn. Deretter har du i 1 kg sukker, samt vingjær, gjærnæringsalt og enzymer. Alt dette får du kjøpt bl.a på Europris. Denne miksen lar du stå i to, tre dager. Ikke for lenge, da vil stilkene og steinene fra kirsebærene sette usmak på vinen.



Så siler du fra fruktmassen, og tilsetter resten av sukkeret. Til 25 liter kan du bruke ca 4,5 kg sukker. Bruker du mer blir vinen sterkere. Bruk en oechselvekt til å beregne når vinen er ferdig gjæret. Når vinen er "ferdiggått", har du i vinstopp. Dette stanser gjæringsprosessen slik at vinen ikke ettergjærer. Så kan du evt. riste ut kullsyren som er i vinen FØR du har i klaringsvæske.

Jeg brukte ikke klarningsmiddel, men etter å ha fått stå i ro i dunken i 14 dager, var den likevel klar og fin ved omtapping. Silk ble den seende ut:



Som det heter hos Carl Michael Bellman, i hans Epistel nr. 2:

Jag älskar de sköna men vinet ändå mer;
och jag på båda ser och åt båda ler
men skiljer ändå båda.
En nymf i det gröna och vin i gröna glas:
lika gott kalas, båda om mig dras.
Ge stråken mera kåda;
konfonium tag där uti min gröna låda;
och vinet står ju här. Jag är i våda.
Zum zum zum zum zum zum zum zum zum, supa, dricka
och ha sin flicka är vad Sankte Fredman lär.. supa, dricka
och ha sin flicka är vad Sankte Fredman lär.

Ringtåken (M57)

I det siste har vi hatt noen klare netter her på Senja, og jeg har endelig fått bruke observatoriet mitt. For noen dager siden tok jeg dette bildet:



Dette himmelobjektet har navnet "Ringtåken". Mon tro hvorfor? Du må ha et teleskop av middels størrelse for å få kunne se den. Den ligger et lite stykke unna nordhimmelens mest lyssterke stjerne Vega, i stjernebildet Lyren.